W sobotę 28 września przypadał Światowy Dzień Jabłka. Dla polskich sadowników, szczególnie tych z grójecczyzny, będącej prawdziwym zagłębiem sadowniczym, to szczególny dzień.
Dzięki wspólnej inicjatywie Stowarzyszenia Sady Grójeckie, Powiatu Grójeckiego, Stowarzyszenia W.A.R.K.A., Szlaku Jabłkowego w Warce, Stowarzyszenia Made in Bończa oraz Gminnej Instytucji Kultury „Dworek na Długiej”, w partnerstwie z Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego zorganizowany został w Parku na Winiarach w Warce event z jabłkiem w roli głównej.
Swoje stoiska w ramach Jarmarku Śniadaniowego prezentowali członkowie Szlaku Jabłkowego oraz instytucje partnerskie a uczestnicy imprezy mogli degustować m.in. dania z karty „Jabłko na Widelcu”. Podczas wydarzenia odbył się I Piknik Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Grójeckiego. Ich stoiska zachwycały zarówno pod kątem niepowtarzalnych dekoracji, jak i asortymentu. W trakcie pikniku przeprowadzono konkursy na najsmaczniejszą potrawę z jabłkiem oraz najpiękniejsze stoisko. Nagrody o łącznej wartości 5000zł, ufundowane przez Starostę Grójeckiego otrzymali: w kategorii „Potrawa z jabłkiem” - KGW Rębowianki (1 miejsce), KGW Michrowianki (2 miejsce), KGW Boglewice (3 miejsce), w kategorii „Stoisko z jabłkiem” - KGW Kocerany (1 miejsce), KGW Gośniewice (2 miejsce), KGW Goszczyn (3 miejsce) zaś Nagrodę Publiczności zdobyło KGW Boglewice. Nagrody członkom Kół Gospodyń Wiejskich wręczyli: Starosta Grójecki Krzysztof Ambroziak, Wicestarosta Jolanta Sitarek, Członkowie Zarządu Powiatu: Marzena Rosołowska i Andrzej Zaręba, radny powiatowy Cezary Kołodziejski, Wiceburmistrz Warki Teresa Knyzio oraz Prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie Maciej Majewski. Dodatkowo, tego dnia certyfikaty przyznania dotacji (po 3000zł) w konkursie „Inicjatywy Lokalne KGW” organizowanym przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A., Powiat Grójecki oraz Samorząd Województwa Mazowieckiego otrzymało 8 KGW z: Goszczyna, Lewiczyna, Koceran, Wilhelmowa, Gośniewic, Rososzy, Machcina oraz Bończy.
Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Pan Buźka przygotował show cyrkowo-iluzjonistyczne, a „Laboratorium Jabłkowe Konary” prezentowało zabawy i doświadczenia z jabłkiem. Na scenie królował Jan Kuroń (Kuchnia Kuronia), który przygotował 2 propozycje: barszcz biały z dodatkiem Jabłek Grójeckich oraz Ragout z polędwiczki, Jabłka Grójeckiego ChOG, pora i estragonu podane na kaszy pęczak. Dodatkowo bloger opowiadał o walorach jabłek oraz ich zastosowaniu w tradycyjnej kuchni polskiej.
Podczas obchodów Światowego Dnia Jabłka nie zabrakło czasu na wywiady i nagrania telewizyjne z reprezentantami poszczególnych organizacji. Przedstawiciele Organizatorów - Stowarzyszenia Sady Grójeckie - opowiadali o szczególnej roli grójeckiego zagłębia sadowniczego, skąd pochodzi przeszło 40 % jabłek serwowanych na polskich stołach. Dyrektor biura – Magdalena Wrotek-Figarska przypominała, że tradycje sadownicze sięgają czasów królowej Bony, a jabłka z tego regionu, jako jedne z nielicznych w Polsce, posiadają unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Organizatorzy Światowego Dnia Jabłka dodatkowe podziękowania składają Grupie Twój Owoc i Prezesowi Arturowi Pietrzyckiemu oraz Grupie Konary z Prezesem Stanisławem Kurachem.
Info. Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Fot. Paweł Jezuita / Blade Foto